D-vitaminbrist hos kvinnor i klimakteriet

Kvinnor löper en ökad risk för brist på grund av skiftningar i hormonbalansen

Vitamin D livsmedel.jpg

Det finns ett samband mellan låga D-vitaminnivåer och klimakteriet då kvinnor i klimakteriet löper en ökad risk för lågt D-vitamin på grund av skiftningar i hormonbalansen. Fetma är en faktor som ökar risken ytterligare. En grupp forskaren undersökte D-vitaminstatus hos 78 friska kvinnor i åldrarna 44 till 76 år i förhållande till deras kroppssammansättning. Ju högre BMI och fettmassa, större höft och armomkrets de hade, desto lägre nivåer av de olika markörerna för D-vitamin. Majoriteten av deltagarna hade för låga nivåer av D-vitamin.

Det finns även ett samband mellan D-vitaminnivåer, hjärtkärlsjukdom och klimakteriet. Detta undersöktes närmare i en annan studie. Forskarna mätte D-vitaminnivåerna hos 93 kvinnor i åldrarna 50–79 år som samtidigt behandlades för hjärtkärlsjukdom. Resultatet visade att 53 procent av kvinnorna med kranskärlssjukdom hade D-vitaminbrist, 32 procent hade låga D-vitaminnivåer och 26 procent hade normala D-vitaminnivåer. Forskarna anser att D-vitaminstatus borde undersökas hos kvinnor i klimakteriet och ses som en möjlig orsak till kranskärlssjukdom.

Källa: Nutritents, februari 2020 och Medicine (Baltimore), mars 2020

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32121398

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32176108

Föregående
Föregående

Mikrobiota påverkar parasitinfektioner

Nästa
Nästa

Kopplingen mellan magtarmsystem och övrig hälsa