Ämne i kålväxter minskar fettlever

Indol kan motverka icke-alkoholrelaterad fettlever

Indol är ett ämne som finns i korsblommiga grönsaker, till exempel broccoli, kål, grönkål, blomkål och brysselkål. Det bildas även i tarmen när de gynnsamma bakterierna omvandlar aminosyran tryptofan till indol. Icke-alkoholrelaterad fettlever (NAFLD) är en inflammatorisk leversjukdom utan inslag av alkoholskador. Forskare har nu upptäckt att indol kan motverka NAFLD genom att minska nivåerna av fett i levern men även genom att signalera till celler i tarmen att minska inflammation. När forskarna undersökte 137 deltagare såg de att personer med högre kroppsmasseindex (BMI) generellt sett hade lägre nivåer av indol i blodet. De med högst BMI hade lägst nivåer av indol och de med lite indol i blodet hade mer fett lagrat i levern.

Källa: Hepatology, februari 2020

Föregående
Föregående

Brist på omega-3 i fosterstadiet kan leda till problem med minnet

Nästa
Nästa

Nitrat från grönsaker bra för hjärtat