Iste kan potentiellt öka risken för njursten

Oxalaterna i iste kan bli problem i varma perioder på året

Te innehåller höga nivåer av oxalater, som bidrar till utvecklingen av njursten. Den vanligaste orsaken till njursten är att inte dricka tillräckligt med vätska. Att vara uttorkad och dricka stora mängder te är inte att rekommendera för personer som har en ökad risk för njursten. En professor vid the Department of Urology vid Loyola University, Chicago, vid namn John Milner, beskriver i en artikel att det är framförallt iste som är problemet under de varmaste perioderna under året, då det är svårt att få i sig så stora mängder hett te att det utgör ökar risken för njursten.

Män löper fyra gånger högre risk än kvinnor att utveckla njursten. Kvinnor över 40 och de som opererat bort äggstockarna löper också en ökad risk. För att undvika bildningen av njursten är det bäst att dricka rent vatten. Citron innehåller citrater som motverkar bildningen av njursten, beskriver John. Han rekommendationer även att minska på intaget av choklad, spenat, rabarber, som innehåller höga nivåer av oxalater. Det är också bra att se över saltintaget och att se till att intaget av kalcium är på en lagom nivå eftersom det minskar upptaget av oxalater, enligt Milner.

Källa: Science Daily, augusti 2012

https://www.sciencedaily.com/releases/2012/08/120802111332.htm

Föregående
Föregående

Svaga bevis för att minskad köttkonsumtion skulle minska sjukdomsrisk

Nästa
Nästa

Avokado och ägg förbättrar blodsockerreglering