D-vitamin minskade inte risken för hjärt- och kärlsjukdom

Forskning om D-vitamintillskott har gett blandade resultat

D-vitaminbrist har i otaliga studier kopplats till ökad risk för en lång rad sjukdomar. Forskning om D-vitamintillskott har dock gett blandade resultat. Ett finskt forskarlag rekryterade 2 500 män och kvinnor över 60 respektive 65 år. Genomsnittet av deltagarnas D-vitaminnivåer i blodet var 75 nmol/L vid studiens start. De delades in i tre grupper: en kontrollgrupp som inte fick något tillskott, en grupp som fick 40 mikrogram och en som fick 80 mikrogram D-vitamin per dag. När fem år hade gått hade D-vitaminnivåerna ökat till ett medelvärde på 100 nmol/L hos deltagare som fått 40 mikrogram D-vitamin per dag, och till 120 nmol/L hos de som fått 80 mikrogram per dag. När författarna jämförde hur många som drabbats av cancer eller hjärt- och kärlsjukdom såg man ingen skillnad mellan placebo eller de som fått låg eller hög dos av D-vitamin.

Vissa experter anser att D-vitamin bör ges tillsammans med magnesium och K-vitamin, vilket inte gjordes i denna studie.

Källa: American Journal of Clinical Nutrition, jan 2022

Annie Pettesson

Föregående
Föregående

B1-vitamin i kosten påverkar goda tarmbakterier

Nästa
Nästa

Näringstillskott förbättrar sömnkvalitet