N-acetyl cystein förbättrar hjärnans funktion

Patienter med MS som fick NAC rapporterade signifikanta förbättringar av sina kognitiva funktioner

EEG.jpg

N-acetylcystein (NAC) är en aminosyra som omvandlas till kroppens viktiga antioxidantmolekyl glutation i kroppen. Tidigare studier har visat att intag av NAC kan öka nivåerna av glutation i hjärnan. Enligt en ny studie kan tillskott av NAC förbättra ämnesomsättningen i vissa delar av hjärnan hos patienter med multipel skleros (MS).

Vid MS skadas nerverna av oxidativ stress som uppstår när felaktiga immunprocesser angriper den vita substansen i hjärnan. I studien delades 24 MS-patienter in i två grupper. Den ena gruppen fick intravenöst NAC en gång i veckan samt och ett oralt tillskott av 1 000 mg NAC övriga dagar i två månader utöver sin vanliga MS-behandling. Den andra gruppen fungerade som kontrollgrupp och fick bara sin MS-vanliga behandling. Patienterna som fick NAC rapporterade signifikanta förbättringar av sina kognitiva funktioner samt bättre uppmärksamhet och fokus jämfört med kontrollgruppen.

En annan studie har även visat att NAC kan öka nivåerna av dopamin och förbättra den mentala och fysiska förmågan hos patienter med Parkinsons sjukdom. Vid parkinson förstörs nervcellerna som bildar dopamin, och orsaken är delvis oxidativ stress. Detta kan leda till minskade nivåer av glutation i hjärnan. Enligt forskarna verkar NAC återställa en del av de dopaminbildande nervcellernas funktioner.

Källa: Frontiers in Neurology, februari 2020 och Clinical Pharmacology & Therapeutics, juli 2019

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2020.00088/full

https://medicalxpress.com/news/2019-07-antioxidant-precursor-molecule-parkinson.html

Föregående
Föregående

D-vitamin minskar migrän och inflammation

Nästa
Nästa

Parasit kan öka risken för IBS