Livet som jägare och samlare

Naturfolk som kan lukta sig till vilka fytonäringsämnen en växt innehåller

Amazonas_folk.jpg

Kawymeno är ett folkslag som bor i Amazonas djungel i Ecuador och har studerats av Dr. Douglas London under flera perioder. De är ett av de få folkslag som fortfarande lever till största delen som sitt ursprung och äter det de jagar, fåglar, navelsvin (en sorts vilda svin, kallas även pekarisvin), fisk och andra djur och runt 70 olika sorters frukter, men nästan inga grönsaker.

Kawymeno-invånarna lever så nära naturen att de kan lukta sig till vilka fytonäringsämnen en växt innehåller och äter endast frukter under vissa perioder när de innehåller vissa av dem. Dr London förklarar att dagens läkemedel fungerar för att de aktiva substanserna passar i receptorer på våra celler som var skapta för fytokemikalierna som finns i växter. Vissa av dessa fytokemikalier har antibakteriell verkan men resistens förekommer inte, eftersom variationen av fytokemikalier är så stor. Dr. Douglas menar att det finns en symbios mellan intaget av fytokemikalierna och Kwymeno-invånarnas mikrobiom och de har inga parasiter eller bakterieinfektioner i mage-tarmsystemet. Intressant nog får de ofta skador av bland annat spjut, vassa taggar i djungeln och annat, men såren blir inte infekterade. Inga av dem dör av moderna sjukdomar som hjärtkärlsjukdom, cancer och autoimmuna sjukdomar, men däremot så är medelåldern låg på grund av att 50 procent av befolkningen dör av mord.

Kwymeno ser inte sig själva som överlägsna varelser, utan som en av alla varelser som lever i regnskogen. Deras diet består på det hela taget av kött och frukt. Vad gäller svinen så äter de allt på djuret förutom tjocktarmen och klövarna.

Källa: Nutrition Research, februari 2015

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531714002863

https://thepaleodiet.com/compelling-discoveries-about-the-diet-and-health-of-one-of-the-remaining-indigenous-hunter-gatherer-societies-on-earth/?fbclid=IwAR1CBrzriwxOhEiWkh-zyPsWxC2XLEHqdyUQ_bBz6p1h8x3ityTsSXCKr0A

Föregående
Föregående

Metod för att laga maten påverkar risk för hjärtkärlsjukdom

Nästa
Nästa

Kryddor minskar inflammation efter måltid