Metod för att laga maten påverkar risk för hjärtkärlsjukdom

Tillagning vid höga temperaturer kan vara skadligt för vår hälsa

Grilla kött.jpg

När mat tillagas vid höga temperaturer bildas olika ämnen som kan vara skadliga för vår hälsa. Ett exempel är advanced glycation end products (AGE) som misstänks öka risken för diabetes och hjärtkärlsjukdom.

I en studie undersökte forskare effekten av en kost med rött och processat kött och spannmål (HMD), jämfört med en kalorimässigt jämförbar kost bestående av fullkorn, mejerivaror, nötter och baljväxter (HWD), på nivåerna av AGE’s i blodet. Resultatet visade att HMD ledde till en signifikant ökning av vissa former av AGE’s. Dock minskade bildningen av AGE’s när köttet tillagades på lägre temperaturer än stekning och grillning, framförallt vid långkok.

file:///C:/Users/User/Downloads/nutrients-12-01767-v2.pdf

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200904090316.htmhttps://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200904090316.htm

Föregående
Föregående

Kraftig ökning av fetma ger ökad riskfaktor för cancer

Nästa
Nästa

Livet som jägare och samlare