Svårt för vårdpersonal att prata om cancer, kost och livsstil

Evidensbaserade råd från WHO finns framtagna

Världshälsoorganisationen (WHO) har tagit fram tolv evidensbaserade rekommendationer för vad man kan göra för att minska sin risk för cancer. I råden ingår bland annat att undvika cigarettrök och rökning, att sola försiktigt, vara fysiskt aktiv, vara sparsam med alkoholkonsumtionen och att äta en fiberrik kost med låg andel söta och feta livsmedel för att hålla en hälsosam vikt. För kvinnor skyddar också amning mot bröstcancer. Ju fler rekommendationer man följer, desto lägre är risken att drabbas av cancer.

 Enligt en undersökning som gjorts är det bara 40 procent av läkare och sjuksköterskor i primärvården som känner till de här riktlinjerna, eller att infektioner som HPV, hepatit B och C, helicobacter pylori och hiv har samband med ökad cancerrisk. Samtidigt vill två av tre läkare och sjuksköterskor i primärvården arbeta mer med att förebygga och behandla ohälsosamma levnadsvanor. Många upplever dock att det är känsligt att prata om cancer kopplat till livsstil och att de saknar tid, kunskap och verktyg för att ta upp levnadsvanor med patienterna.

Källa: Cancerprevention i primärvården, Novusrapport 2022

Annie Pettersson

Föregående
Föregående

Färre fall av melanom hos personer som äter D-vitamin

Nästa
Nästa

Resveratrol mot tandlossning