Färre fall av melanom hos personer som äter D-vitamin

Lägre förekomst av hudcancer för de som tar D-vitamin tillskott regelbundet

Resultaten från en ny studie från norra Savolax i Finland tyder på att personer som regelbundet äter tillskott av D-vitamin inte drabbas av hudcancer i lika hög grad som personer som inte tar D-vitamintillskott. I studien deltog 498 kvinnor och män med konstaterad ökad risk för hudcancer (låg, måttlig eller hög risk). De delades sedan in i tre grupper baserat på intag av D-vitamintillskott: inget, sporadiskt eller regelbundet intag.

Det visade sig att de som regelbundet åt D-vitamin också hade lägre förekomst av malignt melanom (18 %) jämfört med de som inte tog tillskott (32 %). Förekomsten av alla typer av hudcancer var också lägre bland grupperna som tog D-vitamintillskott jämfört med den som inte gjorde det (62 % mot 75 %). Blodprov av D-vitaminmarkören kalcidiol visade också att de som regelbundet tog D-vitamintillskott hade högre värden. Även om studien inte kan visa på något orsakssamband, ger den ökat stöd åt tidigare forskning som visat på liknande resultat.

Källa: Melanoma Research, dec 2022

/Annie Pettersson

Föregående
Föregående

Tai Chi kan förbättra kognitiv funktion hos demenspatienter

Nästa
Nästa

Svårt för vårdpersonal att prata om cancer, kost och livsstil